Wat moet ik doen met mijn bedrijfsafval?

Als bedrijf zijnde ben je zelf verantwoordelijk voor de inzameling van bedrijfsafval. Je moet het afval zelf (laten) afvoeren. Je kunt een contract afsluiten met de gemeente of een erkende inzamelaar bijvoorbeeld. Hoeveel dat kost hangt af van het soort afval en de hoeveelheid. Tegenwoordig is groen ondernemen steeds belangrijker voor veel organisaties, daardoor wordt er kritisch gekeken naar het bedrijfsafval. Er zijn wetten en regels gemaakt om het in goede banen te leiden. Het is wel handig om te weten welke regels er gelden voor het afval van jouw bedrijf, het is natuurlijk zonde om hier een boete voor op te lopen. Lees hier hoe de regels rondom bedrijfsafval zijn vastgelegd. 

Wat is bedrijfsafval?

Bedrijfsafval is afval dat binnen een bedrijf geproduceerd wordt. Vaak wordt huishoudelijk afval door de gemeente opgehaald en zelf ben je verantwoordelijk voor afvalstromen van restafval, bouwafval tot chemisch afval. De regels voor het bedrijfsafval kunnen per gemeente nog wel iets afwijken en daarom is het handig om zelf bij de betreffende gemeente je te laten informeren. 

Moet je bedrijfsafval ook scheiden?

Bedrijven zijn verplicht om afval te scheiden. Dit geldt alleen als het scheiden van afval mogelijk is. Als je bijvoorbeeld als bedrijf te weinig afval hebt, of als gescheiden inzameling niet mogelijk is om te realiseren of als je alleen niet-recyclebare afvalstoffen produceert, ben je niet verplicht om te scheiden. Afval dat schadelijk kan zijn voor zowel mens, dier en milieu moet wel gescheiden worden aangeboden. Ook wordt er gestimuleerd om goed recyclebare stoffen wel te scheiden. Dit zijn stoffen zoals glas, papier of karton, hout, textiel, metaal. elektronische apparatuur en organisch afval. 

Afval laten ophalen

Je kunt er ook voor kiezen om je afval op te laten halen door een particuliere aanbieder. Er zijn verschillende organisaties die bedrijfsafval ophalen. Je kunt als bedrijf een contract sluiten met een erkende particuliere inzamelaar om het afval te laten ophalen. Dan vervoeren zij de afvalstoffen naar verwerkers. Als je dit doet, de afvalstoffen afgeven aan een inzamelaar, dan moet je dat registreren via een afvalstoffenregistratie. 

Wat kost het inzamelen van bedrijfsafval?

De kosten van het inzamelen en vervoeren van afval ligt bij de inzamelaar.Je kunt bij de betreffende inzamelaar informeren naar de tarieven. Vaak is het zo dat de ene soort afval duurder is dan het andere soort afval.  De kosten zijn afhankelijk van de huur van de containers, het vervoeren van het afval en de verwerkingskosten.Daarbij kunnen de verschillende soorten afvalstromen verschillen in prijs. Dat heeft namelijk te maken met het verwerkingsproces.