Autofinancieren als ondernemer

Man bij auto

Als ondernemer zijn er een hoop dingen waaraan gedacht moet worden. Een van die dingen is het vervoer binnen jouw bedrijf. Daarbij is de autofinanciering van jezelf en eventueel die van jouw personeel ontzettend belangrijk. Hierin zijn een aantal opties waar je als ondernemer een keuze uit zou kunnen maken. Daarom is het goed om eens alle voors en tegens naast elkaar te leggen om zo een weloverwogen beslissing te kunnen maken die het beste bij jou en bij jouw bedrijf past. Je hoort altijd de verschillende opties voorbij komen, maar het is goed om hier eens extra op in te zoomen. Zo gaan we het hebben over leasen, zowel operationeel- als een  financial lease, wat is hier het grote verschil en wat houdt een autolening in?

Financial lease

Veel ondernemers kiezen voor de financial lease, dit kun je eigenlijk vergelijken met koop op afbetaling. Je koopt het goed, in dit geval een auto of een busje en dan bepaal je in hoeveel termijnen je dit bedrag gaat betalen. Misschien vraag je je nu wel een beetje af wat hier dan het voordeel aan is, maar wanneer er reparaties moeten plaatsvinden zijn deze vergoed. De kosten komen dan voor de leasemaatschappij. Ook kun je er zelf voor kiezen of je de auto ook buiten werktijden zou willen gebruiken voor privegebruik of hoeveel kilometers je rijdt. Daarnaast heeft het ook nog een aantal fiscale voordelen, zo heb je rente aftrek. Wanneer je voor een elektrische auto kiest, heb je nog een groter voordeel. 

Operational lease

Een operational lease werkt net even wat anders dan de financial lease. Het is dan ook goed om het onderscheid tussen deze twee goed te onthouden. Bij operational lease huur je het goed, ook in dit geval de bedrijfswagen bij een maatschappij en zijn en blijven zij gedurende de leasetijd de eigenaar van het voertuig. Zij blijven juridisch en economisch eigenaar, dit is natuurlijk een voordeel als ondernemer. Wanneer de leaseperiode verstreken is kan er uit verschillende opties gekozen worden. Zo kan de auto ingeleverd worden, kan de auto overgekocht worden na een extra betaling of kan het huurcontract verlengd worden. Vaak zit er bij auto’s via operational lease extra ‘service’ zoals een brandstofpas en hulp waar je ook maar bent. Er zijn verschillende mogelijkheden die aan de service toegevoegd zouden kunnen worden. 

Geld lenen

Er zijn verschillende opties wanneer je kijkt naar een geld lening voor je auto, oftewel een autolening. Zo kun je kiezen voor een doorlopend krediet, daarbij ligt de keuze bij de ondernemer hoeveel er afgelost wordt. Ook kan het bedrag dat al eens afgelost is weer opnieuw opgenomen worden. Daarnaast kan er gekozen worden voor een slottermijn financiering, dan betaal je tijdens de looptijd rente over het vooraf besproken slottermijn bedrag. Wanneer de periode verstreken is kun je kiezen of je de auto inruilt en het proces opnieuw begint, de auto houdt en de overige termijnen betaald of dat er een nieuwe lening afgesloten wordt voor de overige termijnen van de huidige auto. Tenslotte kan er gekozen worden voor een persoonlijke lening, deze mag maximaal 15 jaar duren en daarbij weet je precies waar je aan toe bent, omdat je lasten iedere maand hetzelfde blijven. Kortom, opties genoeg.