‘Ik moet even naar de accountant’. Je hoort het zomaar iemand zeggen. Wat veel mensen echter niet weten, is wat een accountant dan precies is en wat de werkzaamheden van een accountant dan precies zijn. Tijd dus om daar eens nader op in te gaan. 

Samenstellen, beoordelen en controleren van de jaarrekening

Kijken we naar accountants, dan onderscheiden we een registeraccountant en zogenaamde accountant-administratieconsulenten. Deze titels zijn overigens wettelijk beschermd. Mensen met een erkende opleiding mogen zich ook daadwerkelijk accountant noemen. Heb jij een opleiding gevolgd en stap je de wereld van accountancy binnen, dan houd jij je bezig met het samenstellen, het beoordelen en ook het controleren van jaarrekeningen en allerlei verschillende financiële overzichten. 

Zorgen dat de cijfers op de jaarrekening gecontroleerd zijn

Het is ons land verplicht voor grote en middelgrote bedrijven, voor banken en overheden. om bij een jaarrekening een zogenaamde accountantsverklaring te overleggen. De accountant bevestigt in deze verklaring dat de cijfers zoals die te vinden zijn in de jaarrekening gecontroleerd zijn en dat de cijfers in orde bevonden zijn. De verklaring heeft dus een verplicht karakter en wordt als zeer belangrijk gezien voor met name aandeelhouders, schuldeisers en voor het management van bedrijven. 

Je werkt dan voor kleinere en middelgrote bedrijven

Ben jij account-administratieconsulent, kortweg ook wel AA accountant genoemd, dan heb je doorgaans een drukke baan. Je bent vooral aan de slag met het opmaken van jaarrekeningen, jaarrekeningen die je ook beoordeelt en controleert die door collega’s zijn gemaakt. Ben jij AA, dan doe jij jouw werk vooral binnen een accountantskantoor. Je doet jouw werk vooral voor kleinere en middelgrote bedrijven. 

Wat is een RA-accountant?

Het werk van een registeraccountant is weer heel anders. Dan namelijk ben je vooral druk met het checken van jaarrekeningen en andere financiële vastleggingen. Je werkt dan ook vooral voor de wat grotere bedrijven. Als RA-accountant ben je ook vaak werkzaam binnen een accountantskantoor, je kunt echter ook werknemer van de onderneming zijn of van een overheidsinstelling waarvan de jaarrekening gecontroleerd wordt. 

Je bent alert en een perfectionist

Accountant ben je niet zomaar. Je moet echt behoorlijk wat kunnen voor jij je echt zo mag noemen. Zo dien je analytisch bijvoorbeeld erg sterk te zijn. Je moet immers in staat zijn om rapporten en cijfers goed te analyseren en checken of er geen fouten zijn gemaakt. Je moet fouten opsporen en altijd zorgen dat er een betrouwbare jaarrekening op tafel ligt. Mensen die werkzaam zijn binnen de accountancy, worden niet zelden omschreven als perfectionistisch. Je moet altijd scherp en alert zijn, ook al omdat een kleine fout grote gevolgen kan hebben. 

Flexibel, stressbestendig en communicatief sterk

Wil jij accountant worden, dan moet je zeker goed om kunnen gaan met stress. Je krijgt namelijk zeker te maken met deadlines bijvoorbeeld. Ook is flexibiliteit noodzakelijk en verder is het wel handig als je communicatief sterk bent. Wat verder een feit is, dat je altijd een gedegen opleiding moet volgen. En pas als jij aan alle opleidingsvoorwaarden voldoet, kun jij je inschrijven in het accountantsregister van de NBA.

Boekzo is de persoonlijke accountant mét handige tools voor online boekhouden.