WordPress update, niet vergeten!

Eens in de zo veel tijd is het weer tijd voor een wordpress update. Maar er zijn veel gebruikers die niet zeker weten of het nu wel zo verstandig is om deze update uit te voeren. Straks kun je niets meer terug vinden of werken bepaalde plug-ins niet meer, bijvoorbeeld. Hoewel je het regelmatig te zien krijgt wanneer er een nieuwe versie van WordPress beschikbaar is, kan het toch zijn dat je dit over het hoofd ziet of simpelweg vergeet. Toch is het erg belangrijk om te zorgen dat je altijd de nieuwste versie van dit content management systeem (CMS) gebruikt, om een aantal redenen.

Veiligheid

De veiligheid van je website is misschien wel de belangrijkste reden om de nieuwe WordPress update te installeren. WordPress is ontzettend populair onder gebruikers, bijna een kwart van alle websites maakt hier gebruik van. Helaas is het daarom ook een interessant doelwit voor allerlei soorten hackers. Iedereen kan een bijdrage leveren aan WordPress, aangezien het een zogenaamd ‘open source’ CMS is. Dit betekent dus ook dat iedereen kan zien hoe het in elkaar steekt. Deze code gebruiken hackers dus om mogelijkheden tot inbraak te vinden.

Gelukkig zijn er ook heel veel goede hackers die alleen maar willen helpen. Wanneer deze een gevarenzone vinden binnen het systeem van WordPress, rapporteren ze deze direct zodat het WordPress team deze gaten dicht kan metselen. Door de nieuwe update te installeren, weet je zeker dat jouw website dit soort kwetsbaarheden niet heeft. Doe je dit niet, dan kunnen hackers dus makkelijk inbreken; ze kijken wat er veranderd is in de nieuwe update van WordPress en gebruiken die kennis om websites die niet geüpdate zijn te hacken. Hetzelfde geldt overigens voor plug-ins, dus het is verstandig om ook altijd de nieuwste versie van deze te installeren.

logo

Meer mogelijkheden

Naast de verbeterde veiligheid van je website, krijg je met een nieuwe WordPress update vaak ook nieuwe mogelijkheden. Zo hebben recente updates er voor gezorgd dat je sneller en makkelijker plug-ins kunt installeren of updaten en kun je gewoon tijdens het schrijven van een pagina of bericht de afbeeldingen aanpassen. Bovendien gaan je medegebruikers op het forum er van uit dat je de nieuwste versie van WordPress gebruikt, wanneer je hier om hulp vraagt.

Uiteraard gaat alles na iedere update ook weer een beetje sneller en beter. De ene keer laden je menu’s hierdoor sneller, terwijl de andere keer je website sneller gevonden zal worden door zoekmachines zoals Google. Ook worden verschillende ‘bug fixes’ gedaan, waarmee bekende fouten of ergernissen in het systeem worden verbeterd.

Maak een back-up

Toch kan het zo zijn dat je een bepaalde plug-in gebruikt die niet meer bijgewerkt wordt. Dit kan betekenen dat deze minder goed werkt na een update of zelfs helemaal niet meer functioneert. Vaak is er dan wel een andere, soortgelijke plug-in te vinden die wel compatibel is met de nieuwste versie van WordPress. Voor het geval je deze niet kunt vinden, is het belangrijk dat je zorgt voor een back-up voordat je gaat updaten. Mocht je dan echt niet met de nieuwe update kunnen werken, dan kun je altijd nog terugvallen op de vorige versie.