Wanneer je een huis huurt of er een gaat kopen is het verstandig en verplicht om een woonverzekering te nemen. Dit is natuurlijk niet voor niets zo. Een woonverzekering dekt namelijk schade die veel voorkomen bij een huis. Omdat deze kosten vaak snel omhoog kunnen lopen, ben je voordeliger uit door een woonverzekering te nemen. Onder woonverzekering zitten verschillende andere soorten verzekeringen. Ze zijn niet allemaal verplicht en de regels zijn ook nog eens anders als je een huurhuis hebt. Hierdoor is het dus belangrijk om goed te controleren wat voor jou als ondernemer van toepassing is en waar je baat bij hebt. 

Wat valt er onder woonverzekeringen?

Een woonverzekering bestaat uit een opstalverzekering, inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering. Buiten deze drie zijn er ook nog andere verzekeringen die je kan nemen. Denk hierbij aan een brandverzekering

Een opstalverzekering dekt voornamelijk de schade die voor kunnen komen aan je woning. Een inboedelverzekering dekt de schade aan je spullen en een aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die jij maakt bij een ander.

Ook al is een brandverzekering niet verplicht, het is wel verstandig deze te nemen. Als de brand veroorzaakt is door een zelfgemaakte fout, kunnen de kosten zeer snel op gaan lopen. Dit geldt ook voor de andere verzekeringen die er zijn. 

Welke verzekering heb je nodig als ondernemer?

Als je een ondernemer bent met een eigen bedrijfspand, is het ook heel belangrijk dat je daar speciaal een verzekering voor afsluit. Het beste kan je dezelfde woonverzekering afsluiten als dat je voor je woning zal doen. Op deze manier is je bedrijfspand beschermd maar ook al jouw materiaal wat in het gebouw staat. Het kan zomaar eens zijn dat jouw pand een ongeluk krijgt. Wanneer je hier niet goed verzekerd voor  bent moet je zelf voor alle kosten gaan opdraaien. Dit is vaak zoveel, dat er nog maar weinig van je bedrijf over zal zijn. 

Hoe vind je een woonverzekering?

Of je nu op zoek bent naar een woonverzekering voor je woning of voor je bedrijf, het is verstandig goed onderzoek te doen. Dit doe je door familie, vrienden en kennissen te vragen welke verzekering ze hebben. Daarbij kan je online verschillende verzekeringsmaatschappijen vinden met goede uitleg wat ze dekken en wat de regels zijn. Zo kan het zijn dat de ene verzekering goedkoper is dan de andere, maar dit zal je dan ook merken zodra er iets is gebeurt. 

Let dus goed op welke verzekering je neemt en ga bij jezelf na wat je belangrijk vind. 

Andere verzekeringen die je kan nemen

Buiten de woonverzekering zijn er ook nog andere verzekeringen die je kan aanschaffen voor je bedrijf. Zo heb je bijvoorbeeld de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, deze verzekering dekt schade die je aanbrengt bij andere. 

Dan is er ook nog de cyberverzekering, voornamelijk in deze tijd, zeer belangrijk. Als je slachtoffer wordt van een cyberaanval, zal je verzekering er voor zorgen dat dit zo snel mogelijk opgelost wordt en je alles terug krijgt. 

Een rechtsbijstandsverzekering kan je helpen wanneer je als bedrijf in een juridisch conflict bent terecht gekomen. Zo kan het zijn dat een klant de factuur niet wilt betalen waardoor je een jurist moet inhuren. Deze kosten worden dan gedekt door deze verzekering.