Wat houdt nearshoring precies in?

Ben je als bedrijf op zoek naar goede expertise dan ben je vast wel eens de termen als nearshoring, offshore en outsourcing tegengekomen. Deze termen lijken heel sterk op elkaar maar je vindt er wel degelijk wat verschillen in. Dit artikel gaat voornamelijk over nearshoring en wat het precies inhoudt.

Wat is de betekenis van nearshoring?

Nearshoring of nearshore is simpelweg werk uitbesteden aan een bedrijf of organisatie dat zich niet in hetzelfde land bevindt, maar aan een relatief dichtbij gelegen land. Offshore zijn werkzaamheden die plaatsvinden op afstand van de kust is voor veel bedrijven een drempel. Nearshore daarentegen wordt voor bedrijven veel makkelijker gemaakt. Je besteedt de werkzaamheden uit aan een bedrijf wat dichterbij je eigen locatie ligt. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan een land in Oost-Europa. Je profiteert hier van de lagere productiekosten en je hebt minder te maken met cultuur- en tijdsverschillen.

Je krijgt de beschikking over hoge expertise

Kijk je naar bijvoorbeeld programmeurs in Oost-Europa dan staan zij bekend om hun goede expertise en opleidingen. Hierdoor blijft de kwaliteit gewaarborgd en betekent lagere kosten niet meteen een verlies aan kwaliteit. Nearshore zorgt er juist voor dat je specifieke expertise in huis haalt wanneer dat nodig is. Heb je een apart project dan kun je via nearshore tijdelijk een werknemer aannemen en hoeft dat geen fulltime werknemer te zijn.

De beschikbaarheid van een grote poule van talenten

Is er krapte op de arbeidsmarkt dan kan nearshore uitkomst bieden. Je hebt een grote poule van talenten tot je beschikking die uit het buitenland komen waar de krapte niet bestaat. Daarnaast is het voordeel dat deze talenten helemaal gewend zijn om op afstand hun werk te doen. Ook zijn ze gewend om op projectbasis hun werk te doen, waardoor zij snel in te zetten zijn.

Nearshoring zorgt voor veel kostenbesparing

Dit principe is voor Nederlandse bedrijven gunstig, omdat ze met het aantrekken van talent uit het buitenland veel kosten kunnen besparen. Het inzetten van talent uit bijvoorbeeld Oost-Europa gebeurt onder de economische voorwaarden van het specifieke land. En zoals bekend is Oost-Europa een stuk goedkoper dan West-Europa. Daardoor kan je als bedrijf handig gebruik maken van het goedkope uurtarief van het personeel.

Het team is makkelijk uit te breiden

Nearshoring is een goede manier om tijdelijk je team uit te breiden, wanneer dat nodig is. Vooral programmeurs zijn gewend om op tijdelijke projectbasis te werken en zijn heel effectief en snel toe te voegen aan je bestaande team. Door deze bijzonder constructie is het eenvoudig op en af te schalen en is er daardoor minder behoefte aan ondersteuning van het project.

De focus behouden op de kernactiviteiten

Doordat je werkzaamheden laat uitbesteden via SHORE Teams kun je de kern van je team laten focussen op de kernactiviteiten. Je kunt bijvoorbeeld de makkelijkere taken aanbieden bij een nearshoring

partij, zodat je eigen team zich kan concentreren op het belangrijkere werk. Dit maakt het werk efficiënt en wordt er sterkere output geleverd.