Persoonlijke lening aftrekbaar

Veel mensen die een persoonlijke lening aan willen vragen, willen graag weten of een persoonlijke lening aftrekbaar is. Tot 2001 was het namelijk mogelijk om de rente van alle consumptieve kredieten af te trekken van de belasting.

 

Per 1 januari 2001 is rente op leningen alleen nog maar fiscaal aftrekbaar als de eigen woning het bestedingsdoel van de lening is. De woning moet dan wel als hoofdverblijf gebruikt worden. De renteaftrek kan een stimulans zijn voor een lening aanvragen, omdat de nettolasten hierdoor lager zijn.

Zorg dat je niet teveel voor je lening betaalt

Als je de goedkoopste lening af wilt sluiten, dan is het verstandig dat je aan de ene hand gaat vergelijken, maar ook goed kijken naar betrouwbare kredietverleners. Ga niet in zee met aanbieders van flitsleningen en minileningen, want met deze leningen ga je zeker de mist in.

Het bestedingsdoel van de lening, en dus niet de leenvorm, bepaalt dus of je de rente van de belasting mag aftrekken. Ook als je de lening gebruikt voor het onderhoud of verbetering van de eigen woning is de rente fiscaal aftrekbaar.