machinebouw nederland

Erg veel is geautomatiseerd vandaag de dag, in fabrieken, boerderijen en distributiecentra. Robots zijn overal! Artificial Intelligence, of ook wel afgekort AI; je hoort het woord erg vaak. Robots zijn nu al een vast onderdeel van de samenleving en worden alsmaar verbeterd. Productieprocessen worden steeds meer geautomatiseerd, door o.a. bijvoorbeeld de de haeger robotcel. Over niet zo’n lange tijd zullen alle menselijke banen in fabrieken zijn vervangen door robots, de Sci-Fi films zijn ineens niet zo fictief meer! Zal over tien jaar een robot bediende in huis normaal zijn? Kunnen we binnenkort al in zelfrijdende auto’s rijden?

Computers kunnen het zelf

De historicus Yuval Noah Harari sprak in zijn boeken, zoals ‘Homo Deus, een kleine geschiedenis van de toekomst’, al over een samensmelting van de mens en robot. AI wordt op een gegeven moment slimmer dan de mens, en kan dingen die de mens niet kan. Zo was er kort geleden een experiment uitgevoerd tussen twee verschillende computers. De twee hadden door middel van een softwareprogramma leren praten. Door te communiceren met een mens leerden ze telkens bij, en pastte ze zelf hun software aan. Ze konden zelf hun woordenschat uitbreiden. Toen de onderzoekers twee van dat soort computers met elkaar lieten praten, ontwikkelden de computers na een tijdje hun eigen taal waar de onderzoekers niks meer van begrepen!

Beter dan de mens?

Robots zijn op meer vlakken preciezer dan de mens. Zo kunnen ze enorm snel rekenen en berekenen. Dingen die wij als mens over het hoofd zien worden door robots opgemerkt simpelweg omdat ze zo geprogrammeerd zijn. Zo kunnen machines met een vision systeem bepaalde dingen detecteren die we met het menselijk oog niet eens kunnen zien. Er zijn enorm veel mogelijkheden met machines en robots, en veel mensen hebben nog niet eens door hoe groot die mogelijkheden kunnen zijn. Wellicht kopen we over een aantal jaar onze eerste eigen zelfrijdende auto?