Op welke manieren kunnen arbeidsconflicten vermeden worden?

Arbeidsconflicten zijn altijd onprettig: ze zorgen voor onrust op de werkvloer, wat de productiviteit niet ten goede komt. Daarnaast kost het ook gewoon veel negatieve energie en verpest het de algehele sfeer op de werkvloer. Ook kan er sprake zijn van een verdeeldheid in twee of meerdere ‘kampen’. Gelukkig zijn er stappen die je kan ondernemen om arbeidsconflicten te vermijden. De ArbeidsMediator, onder andere specialist in arbeidsmediation Rotterdam, weet daar het fijne van. Voor professionele hulp moet je daar dus zijn, maar in dit artikel bespreken we alvast welke stappen jij kan nemen om het gezellig en rustig te houden binnen jouw bedrijf.

Verschillende soorten arbeidsconflict

Allereerst is het van belang om te weten dat er verschillende soorten arbeidsconflicten zijn. Zo zijn er arbeidsconflicten die ontstaan door het slechte functioneren van een werknemer, arbeidsconflicten die ontstaan naar aanleiding van de ziekte van een werknemer (en uw twijfels daarover), en tot slot arbeidsconflicten die ontstaan als gevolg van ontslag op staande voet. Nu je weet dat deze situaties het vaakst aanleiding geven aan arbeidsconflicten, kun je hier rekening mee houden. Zo kan je de situatie voor zijn waardoor je niet de arbeidsmediator hoeft in te schakelen en arbeidsmediation rotterdam niet nodig hebt.

Communicatie en openheid

Voor alle soorten arbeidsconflicten geldt dat je problemen niet moet laten gaarkoken. In plaats daarvan helpt het om communicatief te zijn, dus door problemen terug te koppelen aan collega’s en werknemers. Wees duidelijk in wat je verwacht van je werknemers en geef je werknemers op hun beurt de kans om zichzelf uit te leggen.

Daarnaast is het een tip om vooral op te passen met uw eigen aannames. Vaak kloppen onze aannames niet, omdat we geneigd zijn om te denken op een manier die alleen waarneemt wat we reeds vermoedden. Zo ga je op zoek naar zelfbevestiging. Dat kan echter gevaarlijk zijn. Spreek je eigen aannames dus niet uit in de vorm van beschuldigingen, maar ga rustig met de werknemer of collega in kwestie in gesprek over wat je meent te hebben waargenomen.