Nieuw project: tiny forest

De Indiase ingenieur Shubhendu Sharma is de bedenker van een tiny forest. Van het herstellen van gigantische oppervlakte met bos, heeft deze man de bouw van groen naar de stadsomgeving gehaald. In Nederland zijn de mensen ontzetten enthousiast geworden over dit concept. In december 2015 is de befaamde ingenieur zelfs op bezoek in Nederland geweest. De plaats Zaandam ontving het eervolle bezoek en met elkaar werd er een tiny forest gerealiseerd. Vol trots presenteerde men Europa’s eerste minibos. Nu na vier jaar is er al een duidelijke groei te zien!

Vele gezonde voordelen voor mens en natuur

Een tini forest is niet zo groot. Je zou het kunnen vergelijken met de oppervlakte van een tennisbaan. Er worden zoveel boompjes geplant, dat je na jaren groei en ontwikkeling kan spreken van een dichtbegroeid stukje bos. Deze kleine wildernissen worden gerealiseerd in steden. Grote voordelen zijn er. Zo vergroot het de biodiversiteit op een plek waar weinig tot geen groen aanwezig is. De natuur wordt weer dichter bij de mens gebracht, waardoor de natuurbeleving wordt gestimuleerd. Meer natuur kan zorgen voor stressreductie en heeft dus een positief effect op de gezondheid.

Een uniek stukje groen

Je kunt niet altijd spreken van een tiny forest. Het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN), is betrokken bij dit project. Om te voorkomen dat er overal en nergens in Nederland projecten gestart worden met de naam tiny forest, heeft de IVN een checklist gemaakt. Hierop staat duidelijk de definitie beschreven en lees je meer over de sociale en fysieke kenmerken van het minibos. De IVN stimuleert alle groene initiatieven, maar wil het unieke Indiase project met de voorschriften beschermen en uniek houden.