Manieren om zakelijk afval beter te scheiden

Afval scheiden in huis is heel normaal. Op de werkvloer is dit gek genoeg nog wel eens anders. Ook al zijn bedrijven verplicht afval gescheiden in te zamelen. Meer dan de helft van de kantoren doet dit nog niet. Daarom is het doel van de overheid om dit op te voeren naar 75%. Bijvoorbeeld door vaker te werken met een rolcontainer van Bedrijfsafval.nl. Je krijgt hier enkele tips.

1. Beeld van het afval

Het begint allemaal met bepalen hoeveel afval jouw bedrijf eigenlijk produceert. Zo kan je gemakkelijker scheiden. Gaat het om papier, glas of heb je juist veel plastic? Een goede analyse geeft inzicht in de soorten en de hoeveelheid. Dit helpt je ook bewust worden en verminderen.

2. Maak het scheiden gemakkelijk

De containers die je van Bedrijfsafval.nl afneemt helpen je. Wel is het belangrijk dat je ze op een centrale plek zet. Daardoor maak je het gemakkelijk om te scheiden. Wanneer medewerkers voor elke stroom naar een andere plek moeten, dan zal dat alleen maar demotiverend werken en belandt alles op een grote hoop.

3. Maar niet te gemakkelijk

Het is omgekeerd wel ook zo dat door gescheiden bakken neer te zetten het scheiden van afval ook gestimuleerd wordt. Door bijvoorbeeld afvalcontainers onder de bureaus weg te halen, moeten medewerkers naar de centrale inzamelingsplek. En als ze daar toch zijn is scheiden gemakkelijker.

4. Doelen stellen

Om te weten of het goed gaat is het belangrijk om bij te houden of het afval goed gescheiden wordt. Dat kun je doen door doelen te stellen. Bijvoorbeeld door voor een kwartaal een bepaalde stroom met een percentage te verminderen. Of om de totale afvalproductie te willen terugdringen voor een bepaalde datum. Ook de kostenbesparing kan een doel zijn.

5. Iedereen laten meedoen

Het is belangrijk dat alle medewerkers meedoen in het scheiden. Daarom is het belangrijk om ze er al vanaf het bepalen van de doelen bij te betrekken. Zo wordt het een gezamenlijk project waar iedereen belang bij heeft. Door goed te communiceren weet iedereen ook waar het om draait. Zorg dus ook voor een goede communicatie op alle vlakken van het inzamelen.