Luchtvracht: alles wat u moet weten qua transport & logistiek

Logistiek door de lucht is een bijna essentieel onderdeel van de buitenlandse handel geworden, zowel vanwege de hoge prijs van sommige goederen als vanwege de snelle levering waar de eindklanten om vragen. Luchtvracht biedt grote voordelen voor het vervoeren van ladingen van het ene land naar het andere of binnen hetzelfde land. U moet echter weten hoe het werkt om te zien of het de beste voordelen voor uw bedrijf biedt en toch winstgevend is. Het gebruik van dit type transport werkt beter voor bederfelijke of dure producten, producten die snel moeten worden aangevuld en producten waarvoor kopers dringend moeten worden geleverd. In de afgelopen jaren heeft de hausse van e-commerce de vraag naar luchtvracht doen toenemen, omdat consumenten erg veeleisend zijn geworden over levertijden en veiligheid, en het voldoen aan deze voorwaarden een factor is geworden voor het concurrentievermogen van bedrijven.

Wat zijn de voordelen van luchtvracht qua transport & logistiek?

Als transportmiddel dat afstanden verkort, is luchtvracht ideaal voor het exporteren van bepaalde soorten goederen. Hier volgen enkele van de voordelen:

 – Snelheid van leveringen. Dit heeft een positieve invloed op de klanttevredenheid en op de financiële kosten van het bedrijf, aangezien dure goederen hierdoor minder tijd onderweg zijn en u sneller rendement op uw investering krijgt.

 – Brede dekking en penetratie. Ze maken een strategisch partnerschap met een netwerk van luchtvaartmaatschappijen mogelijk om transfers gemakkelijker te maken en ervoor te zorgen dat producten aankomen op bestemmingen die ver van zeehavens liggen.

 – Integriteit en veiligheid van de verzending. Doordat u minder tijd aan het overslaan besteedt, wordt uw lading minder blootgesteld aan schade, bederf en verliezen als gevolg van diefstal of verkeerde plaatsing.

 – Vereenvoudiging van papierwerk. In vergelijking met zeevervoer vereist luchtvracht minder en eenvoudigere procedures.

Toch gaat luchtvracht zo ver als het budget toelaat. Hogere kosten, minder laadvermogen in vergelijking met vervoer over zee en strenge eisen voor het vervoer van bepaalde producten of stoffen die als gevaarlijk worden beschouwd, zijn enkele van de beperkingen.

Daarom is het belangrijk om een ​​kosten-batenanalyse uit te voeren om erachter te komen of uw producten – vanwege hun hoge prijs, potentieel voor veroudering of leveringseisen van uw klanten – de extra kosten van luchtvracht waard zijn.

Hoe werkt transport & logistiek binnen de luchtvracht?

Bij de luchtvracht van exportgoederen spelen meerdere spelers een rol:

 – Klanten, die zowel de leveranciers (afzenders) als de ontvangers kunnen zijn

 – Vrachtagenten

 – Douanekantoren, die de internering of uitgang van ladingen verwerken

 – Luchtvaartmaatschappijen die verantwoordelijk zijn voor het transport van de ladingen

 – Ontvangst-, opslag- en landvrachtbedrijven

Logistieke en integratiebedrijven, hebben de taak om alle bovengenoemde diensten te coördineren. De belangrijkste functie van deze logistieke bedrijven is om op te treden als directe tussenpersoon tussen de leveranciers en de ontvangers en om toezicht te houden op de efficiëntie van de hele logistieke keten. Hun beheer vereenvoudigt processen, garandeert de integriteit van de lading en verkort de levertijden.