Herken rouwverwerking symptomen en vraag om hulp

Het rouwproces is een natuurlijk proces waar je als mens hoe dan ook doorheen moet als je iemand die je dierbaar is verliest. Het is belangrijk om dat rouwproces op de juiste wijze te doorlopen, zodat je het verdriet kunt verwerken en het verlies van de dierbare persoon een plekje kunt geven. Dit betekent niet dat alles na het rouwen weer meteen goed is. Je zult de persoon altijd blijven missen, maar je zult ook een zeker gevoel van acceptatie ervaren. Je moet op den duur verder. Daarom is het ook heel belangrijk om het rouwproces niet weg te stoppen door bijvoorbeeld meteen weer op de oude voet verder te gaan. Hierdoor kun je het verlies niet verwerken en kun je je uiteindelijk des te schuldiger gaan voelen, omdat je niet voldoende bij het verlies hebt stilgestaan. Aan de andere kant is het volledig ondergedompeld raken in depressie en verdriet ook niet goed. Het is zeker goed om het verdriet toe te laten en om dit ook te delen met anderen. Het is ook helemaal niet erg om een periode erg intens te rouwen, maar het moet je leven niet gaan domineren. Dit laatste kan soms onbewust gebeuren. Je gaat dan wel verder met je leven, maar de rouw blijft je leven toch vormgeven. Dit kun je herkennen aan bepaalde fysieke en mentale rouwverwerking symptomen. Veel van deze rouwverwerking symptomen zal je direct na het verlies vaak ervaren. Maar als je ze maanden of jaren later nog ervaart, dan is het duidelijk dat je ergens in het rouwproces bent blijven haken. Dat is heel vervelend, want hoewel rouwen belangrijk is, is het niet een plezierig gevoel. De neerslachtigheid moet op den duur dus wel overgaan in acceptatie. Lukt dat niet, dan is het verstandig om hulp te zoeken bij dierbaren, een workshop van rouwverwerkingonline.nl of professionele hulp in de vorm van een psycholoog. Misschien twijfel je over het feit of je nu wel of niet nog steeds last hebt van rouwverwerking symptomen. Het is in dat geval een idee om bijvoorbeeld op de site te kijken van rouwverwerkingonline.nl. Hier vind je namelijk de nodige fysieke en mentale rouwverwerking symptomen. Als je je herkent in 1 of 2 van deze symptomen, dan betekent dat zeker niet dat je nog in rouw bent. Maar als je je in flink wat van de rouwverwerking symptomen herkent, dan is het misschien tijd om aan de bel te trekken. Dat kan zoals gezegd onder andere door een workshop te volgen bij rouwverwerkingonline.nl. 

Kijk voor meer informatie over rouwverwerking symptomen op de site

Als je meer wilt weten over de verschillende rouwverwerking symptomen, dan kun je zoals gezegd terecht op de website. Je vindt hier een overzicht van rouwverwerking symptomen die zeer gangbaar zijn voor mensen die in rouw zijn en het proces dus (nog) niet hebben afgesloten. Qua rouwsymptomen kun je denken aan: 

  • Vermoeidheid 
  • Fysieke pijn 
  • Duizeligheid
  • Diarree

Volg de workshop bij rouwverwerkingonline.nl

Als je het idee hebt dat je er zelf niet uit komt, dan is het goed om hulp in te schakelen. Wat voor hulp dat is, hangt uiteraard ook af van de ernst van de klachten en de rouwsymptomen, Je kunt altijd informeren naar de workshop van rouwverwerkingonline.nl.