Gelegenheidskleding voor mannen

Het is steeds minder gebruikelijk dat mannen gelegenheidskleding dragen. Toch zijn er momenten in je leven dat er dresscodes voor bepaalde gelegenheden worden gehanteerd. Vaak is dit bij een trouwerij, receptie, feestavond of eens speciale gelegenheid zoals een prijsuitreiking. Gelegenheidskleding zorgen voor een chique, elegante look en is nog steeds prachtig om te zien zowel bij mannen als bij vrouwen. 

Waarom gelegenheidskleding

Zoals gezegd wordt gelegenheidskleding gedragen bij officiële gelegenheden waar vaak een dresscode wordt gevraagd. Er wordt dan van zowel mannen als van vrouwen verwacht dat zij zich houden aan de dresscode en bijbehorende etiquette. Gelegenheidskleding werd vroeger bepaald door plaats, tijd, gender en sociale klassen. Toen de kledingindustrie steeds sneller groeide en het verschil tussen arm en rijk groter werd, wilde de rijken zich meer onderscheiden van het ‘normale volk’. Hier hoort ook klederdracht bij. De rijken waren de mensen die zich als eerste een nieuwe modetrend toe kende. Dit kwam omdat zij zich sneller wilden onderscheiden maar ook makkelijker nieuwe kleding konden veroorloven. 

Voor velen zorgden de toenemende economische ontwikkelingen voor meer welvaart waardoor steeds meer mensen een modebewuste outfit konden veroorloven. Afgeleid van de rijken, begonnen steeds meer mensen dezelfde nette kleding te dragen. Dit gebeurde rond de 19e eeuw. Later kwamen er de etiquette bij. Zo werd een normaal pak steeds gebruikelijker om te dragen als dagelijkse kleding. Kledingstukken zoals jacquets of avondjurken werden gekoppeld aan speciale gelegenheid en werden steeds bijzonderder. Dames wilde natuurlijk niet de hele dag in een laag uitgestoken jurk rondlopen en anders verviel de exclusiviteit van een kledingstuk. Mensen willen zich toch blijven onderscheiden om zich speciaal te kunnen voelen. 

Etiquette

Etiquette worden bij speciale gelegenheden verwacht van de uitgenodigde gasten. Bij bepaalde dresscodes worden etiquette gehanteerd. Het is aan de gasten om deze na te leven. Zo worden van mannen verwacht dat zij een pantalon dragen, lakschoenen, een jacquets of colbert afhankelijk van de dresscode. 

Bij vrouwen wordt verwacht dat zij een mooie cocktaildress of lange avondjurk dragen. Bijhorend wordt er geen grote tas gedragen maar een kleine pouch en vaak zijn de vrouwen op hoge hakken. 

Van zowel mannen als vrouwen wordt verwacht dat zij geen horloge dragen. Met het dragen van een horloge geeft een gast namelijk het signaal dat zij de tijd in gaten houden. Zo lijkt het alsof deze gast nog andere plannen heeft en dat de gelegenheid niet belangrijk genoeg is. Tijdens deze gelegenheid wordt er ook van mannen verwacht dat zij de dames het naar het hof maken en zich gedragen als een echte heer.