Een palmboom in je tuin is het toppunt van vakantiestemming

Hun geschubde stammen en grote bladeren doen denken aan tropische paradijzen, zandstranden en blauwe zeeën. Geen wonder dat een palmboom zo populair is als kamer-, kantoor- en serreplanten. Het palmbomengeslacht is divers. Hun groei varieert van struikachtige potplanten tot eeuwenoude boomreuzen. Sommige soorten kunnen in milde ons mild klimaat in de tuin worden geplant en hoeven niet binnen te overwinteren.

De oorsprong van de palmboom

De palmboom hoort tot de tot de botanische orde van de palmen (Arecales), waarvan de meeste tot de palmenfamilie (Arecaceae of Palmae) horen. Er zijn wereldwijd ongeveer 2600 palmsoorten. Hun geschiedenis op deze aarde gaat terug tot de Krijttijd. Wat bijna niemand weet, is dat de vaak boomachtige planten nauwer verwant zijn aan grassen dan aan echte houtachtige planten.

 En palmbomen zijn niet alleen divers, het zijn ook echte recordhouders. Palmen van het geslacht Raphia hebben de grootste bladeren in het hele plantenrijk. Hun bladeren kunnen tot 25 meter lang worden! De zaden van de Seychellenpalm (Lodoicea maldivica) wegen maar liefst 22 kilo.

Aanplant en verzorging van palmen

Een palmboom heeft een dicht wortelstelsel dat zich in alle richtingen verspreidt, en sommige van hen hebben in hun natuurlijke omgeving diepe wortels. In tegenstelling tot houtachtige planten bestaat het wortelstelsel van de palmbomen niet uit hoofd- en zijwortels, maar uit vele onvertakte afzonderlijke wortels van ongeveer dezelfde dikte. Daarom moeten palmen in een ruime, niet te ondiepe pot worden geplaatst. Grote exemplaren zijn vaak zwaar na het verpotten in het voorjaar.

De verzorging

  • Een goede watervoorziening en het regelmatig besproeien van de kroon met regenwater is voor veel tropische palmsoorten van noodzakelijk belang. Dit geldt vooral wanneer ze binnenshuis worden gekweekt en, in de winter, eventueel zelfs in droge verwarmingslucht
  •  De bladoppervlakken moeten na afloop van de verwarmingsperiode regelmatig met een zachte doek worden afgestoft om de lichtabsorptie te verbeteren.
  • Besproei binnenpalmen regelmatig met regenwater als de verwarmingslucht droog is.
  • Uitgedroogde bladpunten op de palm zijn een teken dat de bewaaromstandigheden niet zo goed mogelijk zijn. Meestal is de luchtvochtigheid te laag of is de watertoevoer onvoldoende. Je kunt droge uiteinden echter gewoon met een schaar afknippen zonder de planten te beschadigen. In principe is een serre ideaal voor alle tropische palmen, omdat deze zo goed mogelijke standplaatsomstandigheden biedt.