kerstpakket schenken

Heel veel personeelsleden kijken er elk jaar opnieuw weer naar uit. Meestal een of twee dagen voor het kerst is krijgen zij van hun werkgever een kerstpakket uitgereikt. Daarmee wenst de werkgever ze prettige kerstdagen en bovendien geldt het aanbieden van een dergelijk pakket als een blijk van waardering. De afgelopen jaren is het voor werkgevers steeds gemakkelijker geworden om een kerstpakket op maat samen te stellen, een pakket dat dus perfect past bij de medewerkers.

Nu start de aanbieder van het kerstpakket achter de computer met een lege doos

Heel lang was het zo dat de aanbieders van kerstpakketten een aantal standaard pakketten aanbood waaruit gekozen kon worden. Tegenwoordig begint u als werkgever gewoon vanachter de computer met een lege doos, die u vervolgens helemaal naar eigen inzicht kunt vullen. Zo stelt u dus zelf het pakket samen, al is er nog steeds wel de mogelijkheid om gewoon een standaard pakket te bestellen.

Belevenis op culinair of cultureel vlak

Tegenwoordig wordt wat het pakket betreft vooral gewerkt volgens thema’s. Zo hebt u pakketten speciaal voor de man en de vrouw en zijn veel landen gekoppeld aan een kerstpakket. In een Duits pakket treft u dus currywurst en bier aan, een Frans pakket kan bijvoorbeeld bestaan uit wijn en stokbrood. Er zijn zelfs Friese pakketten beschikbaar anno 2020. Werkgevers kunnen ook een belevenis weggeven, een moment waarop het personeelslid herinneringen kan maken op cultureel of culinair vlak. En zo worden de mogelijkheden voor de werkgevers steeds groter. 

Boeren schonken knechten en meiden een mand vol lekkers

In ons land is het aanbieden van een kerstpakket net als in Engeland een traditie. Vroeger schonken boeren een mand met lekkers aan de knechten en meiden die ze mee naar huis mochten nemen als ze op Tweede kerstdag kerst gingen vieren met hun familie. Nederland en ook de Nederlandse regering heeft het kerstpakket ook altijd serieus genomen. En onder de opvatting dat iedereen rond de kerstdagen een pakje zou moeten krijgen, kregen de in Nederlands Indië gestationeerde militairen al een kerstpakket van de Nederlandse overheid. Aan het aanbieden van een pakket rond de kerstdagen wordt in Nederland dus heel erg veel waarde gehecht.

Het idee en de gedachte achter de kerstpakketten

Werknemers waarderen het tegenwoordig ook weer bijzonder dat er een pakket voor ze klaar staat pal voor kerst. Er zijn jaren geweest dat steeds meer bedrijven besloten om medewerkers een financiële donatie te doen, echter blijken medewerkers van bedrijven het toch veel leuker te vinden een pakket te krijgen waarvan ze de inhoud niet kennen. Hoe het kerstpakket er precies uit gaat zien is dus aan de werkgever en aan het budget dat hij vrij wil maken voor deze blijk van waardering. In vrijwel alle gevallen blijken medewerkers echter blij met hun pakket, ongeacht de inhoud. Het gaat om het idee en de gedachte er achter. Dat is in de praktijk belangrijker dan het aantal flessen wijn dat in de doos verstopt zit. Het zal ongetwijfeld iets met de kerstgedachte te maken hebben.