Duurzaam de kerstperiode door

De mooiste tijd van het jaar is bijna aangebroken: Kerstmis! De periode om samen te komen met familie en vrienden, elkaar verrassen en verwennen met unieke cadeaus en natuurlijk ook avonden lang tafelen met heerlijke zelfgemaakte gerechten. De kerstperiode is ook één van de drukste tijden van het jaar voor ondernemers en er zullen vele pakketjes en tassen vol spullen over de toonbank gaan. Maar hoe kom je deze periode nou het duurzaamst door, zonder al te veel het klimaat te belasten? Check onze tips!

Tasjes beperken

Als een klant iets koopt, is het natuurlijk fijn als het product mooi en heel thuis aankomt. Vroeger werden hier gratis plastic tasjes voor gebruikt, nu moet hier betaald voor worden. Nog beter is om klanten aan te moedigen om hun eigen herbruikbare tas mee te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een gemakkelijke opvouwbare tas of een die is gemaakt van gerecyclede materialen. Mocht je toch nog tassen uitdelen in de winkel, kies dan voor tasjes van papier. Deze zijn minder belastend voor het milieu dan plastic. Informeer klanten dan ook dat ze deze papieren tasjes kunnen hergebruiken of bij het oud papier doen zodra het stuk is.

Afhalen

Veel grote (web)winkels lokken klanten met gratis bezorging en retourneren. Dit is echter wel slecht voor het milieu, want een koerier moet hier meerdere keren voor heen en weer rijden. Spoor klanten aan om hun bestelde product in de winkel op te halen, omdat dit beter voor het milieu is. Dit geldt ook voor retourneren. Mochten klanten het alsnog willen laten bezorgen en terugsturen, vraag hier dan extra geld voor, zodat het alsnog aantrekkelijker wordt om even dat stukje naar de winkel te fietsen of te lopen.

P.S. Ben je nog op zoek naar geschikte papieren tasjes? Check www.disposablediscounter.nl!