Dit is wat je aan HRM vandaag de dag kunt automatiseren

Veel sectoren en beroepen hebben te maken met automatisering. Dat geldt ook voor het vakgebied van HRM. Toch zijn er nog veel bedrijven die veel zaken door het personeel van de HRM afdeling laten doen, terwijl dat niet nodig. Wij hebben een lijst gemaakt van een aantal zaken die je kunt automatiseren met software en waardoor het personeel op de HRM afdeling zich dus op andere zaken kan richten. 

Onze lijst met tips om te automatiseren

Hieronder hebben we een opsomming gemaakt met de nodig uitleg van de verschillende taken die bij veel bedrijven kunnen worden geautomatiseerd. 

  • Alles omtrent salarisstroken en uitbetalingen. Medewerkers kunnen namelijk gemakkelijk via een intern systeem hun salarisstroken ontvangen en inzien en de betalingen op hun rekening krijgen. Vaak wordt dit nog door HRM personeel gedaan, maar dat is erg onnodig. Lees hier nog meer tips om de salarisadministratie te automatiseren. 
  • In een intern systeem van bedrijven kunnen medewerkers ook hun eigen persoonsgegevens bijhouden. Het bijwerken van persoonlijke gegevens is dus niet iets dat HRM personeel moet doen. Dat kost bovendien onnodig veel tijd en kan daarnaast ook zorgen voor meer fouten of het niet updaten van gegeven wanneer er onvoldoende communicatie is. 
  • Het invoeren en informeren over alles omtrent verlofdagen voor werknemers. Vaak moeten werknemers deze nog steeds per mail of zelfs per papier aanvragen, maar met een simpel systeem kunnen werknemers deze gewoon invoeren, waarna ze kunnen worden goedgekeurd. Ook alle informatie over hoeveel vrije dagen ze nog over hebben en andere informatie moeten werknemers gewoon via een systeem in kunnen zien en dus niet via een persoon. 
  • Declaraties verwerken moet ook via een systeem van het bedrijf gaan. Het kost een HRM werknemer enorm veel tijd om deze allemaal te ontvangen, in te zien, behandelen en door te voeren. Zorg dat je bedrijf up-to-date is en dit zowel voor de HRM werknemers als voor de werknemer die graag een declaratie door wil voeren gemakkelijk wordt gemaakt. 
  • Inplannen en nakomen van functionering- en beoordelingsgesprekken. Te vaak worden deze gesprekken te laat ingepland en te laat nagekomen. Simpelweg omdat er veel andere werkzaamheden zijn en er geen tijd voor is. Maar wanneer ze met een systeem direct automatisch staan gepland dan is er opeens wel tijd. Zorg dat het wordt meegenomen in een systeem.