Deze 3 opties heb je als je ZZP’er bent en een auto hebt
Je bent een zelfstandige zonder personeel, ofwel: een ZZP’er. Daarmee willen we je graag feliciteren! Een grote en spannende stap, maar eentje waar je helemaal achterstaat. Maar dan komen er opeens allemaal vragen, zoals: hoe doe ik dat met mijn auto? Wij leggen je uit welke opties er zijn als ZZP’er voor het rijden van een auto.
Je hebt drie opties. Namelijk: je schaft een nieuwe auto aan en zet die op de zaak, je zet de bestaande auto op de zaak of je blijft je bestaande auto privé rijden. Ben je op zoek naar een autoverzekering? Bekijk dan deze 7 adviezen bij het afsluiten van een goedkopere autoverzekering
Nieuwe auto op de zaak
Een nieuwe auto op de zaak zetten heeft meerdere belangrijke en fiscale voordelen. Je kunt je auto gebruiken als aftrekpost en de kosten voor parkeren, brandstof, reparaties en onderhoud mag je ten laste van jouw winst leggen. Ga je een nieuwe auto zakelijk leasen? Dan betaal je rente, die is ook fiscaal aftrekbaar. Houd wel rekening met de bijtelling. Als je als zakelijke rijder meer dan 500 kilometer per jaar (omgerekend minder dan 10 kilometer per week) maakt voor privéritten, dan ziet de fiscus dat als een vorm van inkomen. Hierover moet je dus belasting betalen. Dat heet bijtelling en is een percentage van de cataloguswaarde van jouw zakelijk auto, dus niet wat hij op dit moment waard is. Je kan ook leasen, en dat blijft een aantrekkelijke optie. Je auto zelf is het onderpand en je hoeft dus geen eigen geld in te brengen. In een keer een groot bedrag op tafel leggen is hier niet aan de orde, en de rente en afschrijfkosten blijven fiscaal aftrekbaar. Met financial lease is de auto van jou! Je hebt dan ook invloed op het maandbedrag door te kijken hoe lang je de auto wil leasen, hoeveel kilometers je per jaar denkt te rijden of misschien door zelf een deel van het aanschafbedrag in te leggen. Dat is dus heel fijn als je ook precies weet wat er per maand in komt.
Bestaande auto op de zaak
Je hebt al een auto, die je privé rijdt, maar die wil je op de zaak zetten. Dit is dan vooral een boekhoudkundig klusje. Vraag aan jouw autodealer of garagehouder wat de marktwaarde op dit moment is van het voertuig. De auto behoort dan tot je ondernemingsvermogen. Je kunt het beste jouw boekhouder hier om advies vragen.
Als jouw auto op de zaak staat mag je dus weer al de gemaakte kosten van je winst aftrekken. Dus die brandstofkosten, parkeerkosten, verzekering, enzovoort.
Bestaande auto privé blijven rijden
Je wilt je auto privé blijven rijden, dat kan! Je mag dan 0.19 cent per zakelijk gereden kilometer als kosten doorvoeren. Daarvoor moet je alleen wel een goede rittenadministratie bijhouden. Daarop moet je het volgende vermelden: de datum, vertrek- en aankomstadres, aantal kilometers en reden van de rit. Je mag de btw die je betaald hebt voor de aanschaf van de auto niet zakelijk doorvoeren. Maar je mag wel een deel van de btw die gerekend wordt voor reparatie en onderhoud als kostenpost doorvoeren in je bedrijfsadministratie. Maar dit hangt wel af van het aantal zakelijke kilometers dat je rijdt.
Kijk goed naar je eigen situatie
Het is belangrijk dat je goed naar je eigen situatie kijkt. Stel jezelf de vragen hoeveel kilometers jij per jaar rijdt, hoeveel bijtelling je zou moeten betalen, voor welk bedrag jij de auto kan afschrijven en hoe hoog de onderhoudskosten zijn. Dat moet je natuurlijk dan afwegen tegenover je inkomsten. Vergt nogal een rekensommetje, dus schroom zeker niet om jouw boekhouder hier om advies te vragen.